W klasie Ib odbyły się wyjątkowe zajęcia o zdrowym żywieniu, które poprowadziła dietetyk Jowita Kurylik. Do współpracy zaangażowano również rodziców, którzy przygotowali dla dzieci różnorodne składniki do stworzenia zdrowych kanapek.
Pani dietetyk przyniosła ze sobą kolorowy zestaw warzyw i owoców oraz specjalnie przygotowany przez nią twarożek. Stół szybko zapełnił się zdrowymi i apetycznymi produktami – od ogórków, rzodkiewek, sałaty, papryki, po pomidory i inne warzywa, które dzieci chętnie wykorzystały do swoich kanapek.
Podczas spotkania Pani Jowita opowiedziała dzieciom o roli zdrowego śniadania oraz wyjaśniła, jakie składniki odżywcze kryją się w warzywach, owocach i tłuszczach. Dzieci dowiedziały się m.in., że:
- Witamina A jest ważna dla zdrowego wzroku,
- Witamina B wspiera układ nerwowy,
- Witamina C wzmacnia odporność,
- Witamina D pomaga budować zdrowe kości,
- Witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Podczas zajęć uczniowie mieli również okazję zapoznać się z zawodem dietetyka – Pani Jowita opowiedziała o swojej pracy, pomagając dzieciom zrozumieć, jak ważna jest rola dietetyka w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Nie zabrakło też rozmów o aktywności fizycznej, która pełni istotną rolę w życiu każdego 7 -latka. Wspólnie z Panią Jowitą uczniowie naśladowali różne dyscypliny sportowe, ćwicząc i bawiąc się przy tym doskonale.
Na zakończenie czekała na dzieci smakowa niespodzianka – na ich talerzykach pojawiły się egzotyczne owoce: ananas i mango. Dzieci miały okazję spróbować nowych smaków i opisać swoje wrażenia.
Po warsztatach podziękowaliśmy Pani Jowicie Kurylik za „Zdrowe myśli”, cenne wskazówki żywieniowe i porady. Samodzielnie przygotowane barwne i kolorowe kanapki były prawdziwą ucztą dla ciała i ducha!