Warsztaty parzenia herbaty w miłym towarzystwie, z naszym specjalnym gościem Panią dyrektor Alicją Dziachan były dla uczniów klasy 3a wspaniałą przygodą. Rozpoczęła się ona projekcją filmu na plantacji w Taiwanie „Świat herbaty”. Uczniowie zobaczyli, jak ręcznie zbiera się herbatę z koszem na plecach. Ręcznie zebrana pozwala zachować najwyższą jakość. Najważniejsza zasada przy zbiorach to: „two leaves and the bud”, co oznacza zrywanie wyłącznie dwóch najmłodszych listów wraz z nierozwiniętym pączkiem. Dzięki czemu pozyskuje się najwyższej jakości susz. Uczniowie poznali sposoby oraz techniki parzenia herbaty, dowiedzieli się o jej właściwościach leczniczych i zdrowotnych. Najprzyjemniejszą częścią był wybór herbat: po zapachu, degustacji liści, odkrywaniu jej właściwości dzięki opisowi na etykiecie. Do herbat można było wybrać dla siebie dodatki w postaci: cytryny, miodu, imbiru i herbatnika. Zaparzone w specjalnych imbrykach, czajniczkach, czy gawanach degustacja była prawdziwą ucztą.
Własnoręcznie przygotowane herbatki wszystkim bardzo zasmakowały. Uczniowie już nie mogą się doczekać kolejnych warsztatów przygotowanych przez Panią Elżbietę Motylińską.