Projekt Spiżarnia cz. II – klasa 3B

To dalszy ciąg Projektu. Wcześniej poznaliśmy różne sposoby przygotowania przetworów na zimę. Zilustrowaliśmy swoja wiedzę za pomocą rysunków słoików z przetworami i odpowiednich etykiet. Następnie w grupach stworzyliśmy miniaturowe spiżarnie. Urządziliśmy wystawę swoich prac.

Kontynuując Projekt Spiżarnia postanowiliśmy przygotować własne przetwory. Wybór padł na kiszenie kapusty. Szatkowaną kapustę wymieszaliśmy z solą. Na dno garnka położyliśmy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dobrze ubitą kapustę przełożyliśmy do kamiennego garnka. Cierpliwie trzeba było czekać. Po trzech tygodniach z ukiszonej kapusty, cebulki, tartego jabłka przyrządziliśmy smaczną surówkę. Polecamy i zapraszamy do galerii zdjęć.

Klasa 3 B wraz z wychowawczynią