Projekt Spiżarnia cz.I – klasa 3B

Przez minione cztery tygodnie nasza klasa realizowała projekt Spiżarnia. Na zajęciach październikowych poznaliśmy różne sposoby przygotowania przetworów na zimę. Przetwory to doskonały sposób na zachowanie letnich i jesiennych warzyw i owoców. Szczególnie w przypadku produktów, których sezon trwa bardzo krótko i nie są dostępne w sprzedaży w zimie. Domowe przetwory są łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne i zdrowe. Nauczyliśmy się także jak prawidłowo opisać etykietę na słoiku.

Następnie podzieliliśmy się na grupy. Każda grupa ustaliła kolejność prac i projekt małej spiżarni. Każdy odpowiadał za przygotowanie różnych elementów projektu. Na zajęciach grupy wspólnie wykonały swoją miniaturową spiżarnię. Malutkie przetwory, woreczki czy łupinki z różnymi ziarnami do złudzenia przypominały bajkowe miejsce. Nic dziwnego, że w niektórych spiżarniach gospodynią została mała, dzielna myszka. Później urządziliśmy wystawę naszych prac w Izbie Patrona. Ciąg dalszy nastąpi. Zapraszamy do galerii zdjęć.

Klasa 3 B wraz z wychowawczynią