7 kwietnia, w Światowy Dzień Zdrowia, uczniowie klasy pierwszej mieli okazję uczestniczyć w kolejnych wyjątkowych warsztatach z panią Jowitą Kurylik – dietetyczką kliniczną, dziecięcą oraz psychodietetykiem. Tym razem tematem spotkania były kolorowe koktajle – pełne witamin, zdrowia i świetnej zabawy.
Podczas zajęć dzieci poznawały właściwości zdrowotne wybranych warzyw i owoców oraz uczyły się łączyć smaki w ciekawe, często zaskakujące kombinacje. Każdy zespół tworzył sok w jednym z trzech kolorów:
- Pomarańczowy – z pomarańczy, cytryn, marchewek i mango – orzeźwiający i pełen energii,
- Zielony – z jabłek, cytryny, imbiru, selera naciowego, natki pietruszki, ogórka, kiwi i wody – oczyszczający i odświeżający,
- Różowy – z gotowanych buraków, pomarańczy, jabłek i napoju migdałowego – delikatny, ale wyrazisty.
Dzieci z zapałem kroiły składniki, mieszały, smakowały i komentowały efekty swoich kulinarnych eksperymentów. Własnoręcznie przygotowane i świeżo wyciskane soki wszystkim bardzo smakowały – niektórzy z uczniów pytali nawet, czy mogą przygotować podobne w domu!
Na zakończenie każdy uczeń pokolorował kolorowankę przedstawiającą swój ulubiony sok i nadał mu własną nazwę – nie zabrakło tu kreatywności i poczucia humoru!
Takie zajęcia to doskonała okazja, by już od najmłodszych lat kształtować świadome podejście do odżywiania. Zdrowe jedzenie może być kolorowe, pyszne i… pełne dobrej zabawy!












